Potatis- och purjolöksoppa/Våfflor
1. Potatis- och purjolöksoppa
Det här är en soppa som jag aldrig kan få nog av. Den är god, billig att producera och framförallt väldigt mättande! Jag har gjort soppan i det här utförandet i över 10 år nu och jag finner mig själv bli sugen på den lite då och då.
Till 2 portioner behöver du:
4 potatisar av halvstor storlek
½ purjolök
1 stor morot
1 vitlöksklyfta
Ca 1 liter grönsaksbuljong
1 skvätt matlagningsgrädde (eller creme fraiche eller vanlig grädde)
Salt och peppar
Cayennepeppar
Paprikapulver
Olivolja
Så här gör du:
Skala och hacka grönsakerna och vitlöksklyftan i små bitar. Fräs på allt tillsammans med kryddorna i olivolja i en kastrull tills löken mjuknar något. Häll på buljongen och låt koka tills potatisen är mjuk. När soppan kokat klart mixar du allt med en mixerstav direkt i grytan eller i en mixer. Tillsätt grädden sist och kör några sista varv med mixern. Gott!
2. Våfflor
Efter soppan passar det alltid med något extra, så som pannkakor eller våfflor. Det recept som jag använde mig av den här gången finns här på Våfflor.se. Jag bytte ut en del av mjölet mot rågmjöl för att få en något matigare känsla. Det var första gången jag använde bakpulver i våfflor och resultatet blev mycket lyckat. Våfflorna höll sig frasiga länge! Dubbelgott!
4 kommentarer:
Vilken tur jag hittade hit. Mycket matnyttigt att ta del av. Jättebra blogg. Ha det gott. // Solan
Hej Solan och stort tack! Vi blir så glada av lite beröm då och då :) Kul att du tittade in, och välkommen tillbaka!
potatis och purjolökssoppa är bara så gott. jag brukar slänga i en burk med kikärter innan jag mixar den slät, hur gott som helst samtidigt som det gör den lite mer mättande. supergott, prova vet jag :)
Det ska jag absolut prova! Tack för tipset!
Skicka en kommentar