fredag, februari 01, 2008

Tips till en ledig dag

Det finns många sätt att förändra sitt kök på. Vissa kanske väljer att måla om medan andra kanske byter ut porslinet. Ett annat sätt att förändra sitt kök (eller egentligen matlagningen som äger rum i köket) är att ge sig ut på kokboksjakt. Ett bra ställe att fynda billiga kokböcker är den årliga bokrean i slutet av februari, men den äger ju som sagt endast rum en gång om året. Och nya kokböcker är något som man åtrår året runt. Därför är ställen som exempelvis Erikshjälpen eller Myrorna bra på så sätt att de alltid har billiga kokböcker. Visst, de kanske inte erbjuder de nyutkomna exemplaren, men några roande och/eller matnyttiga exemplar finns det för det mesta att få tag på.

För ett par veckor sedan var jag på Erikshjälpen i Bosvedjan och fyndade i deras bokhörna. De hade mycket kokböcker av alla de slag. Jag hittade bland annat Jenny Åkerströms "Prinsessornas kokbok" i princip oanvänd, från 1934 med allehanda husmanskost och helgdagsmat i (det är den danska prinsessan Margaretha, den norska prinsessan Märtha samt den belgiska prinsessan Astrid som den här boken tillägnas). Jag finner den mycket roande med många spännande recept! Allt finns verkligen här:

En annan bok som jag hittade är "Cranks bästa recept". Den innehåller vegetarisk mat från en tydligen mycket berömd restaurang i London. Boken är från 1984 och är helt oanvänd. Dess illustrationer är så där härligt sjuttiotalsmurriga och bruna:

Ett annat fynd är receptsamlingen "Italienskt kök" från 1969. I den finner man inga bilder men recepten talar i stället sitt tydliga språk. Där finns bland annat Pollo alla Cacciatora - Bräserad höna med svarta oliver och sardellsås och Melanzane alla Parmigiana - Äggplanta med parmesan. Mmm! Kan det bli bättre för 9 kronor?!

En rolig grej med att titta i andrahandsbutikers boklådor är att man alltid tenderar att se ett visst mönster. Vissa perioder verkar många ha gjort sig av med i princip samma böcker (Erikshjälpen gör sig för övrigt av med böcker efter en viss period om de inte sålts, i alla fall gjorde de det för ett par år sedan, därför är det en viss ruljans på böckerna där). När jag exempelvis var där och botaniserade sist hade de ett överflöd av "Hur man lagar mat i micro-böcker". Jag kan förstå att folk gör sig av med de böckerna, och särskilt nu i tider av tv-kockar och matbloggar som poppar upp som svampar ur marken! För hur kul är det egentligen att laga mat från scratch i en micro? No way, José, säger jag! Där kan vi snacka nyhetens behag.

Nu har ni fått tips på vad du kan göra en ledig dag, även om ni har lite pengar på fickan!

Inga kommentarer: