Naan
Till ca 16 st naan
2,5 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
2,5 dl hett vatten (cirka 65 grader)
2,5 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung
5 dl vetemjöl
Till pensling: Smör, sesamfrön, vitlök eller örter
Blanda mjöl, jäst och salt i en bakskål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung till en smet. Blanda i resterande mjöl och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Stjälp upp på rejält mjölat bakbord och dela till 16 delar. Kavla ut bullarna till cirka 0,5 centimeter tjocka rundlar. Antingen bakar du dem 2 – 4 minuter i stekpanna på medelvärme på varje sida. Alternativt steker du dem i ugn på bakplåtspapper i 5 - 8 minuter på 250 grader. Stek under tiden som du kavlar och gör inte som jag - jag kavlade, tyckte de verkade mjöliga och fina och la dem därför i två högar inför stekningen. Tji fick jag! Degen smälte ihop och det var bara att ställa sig och kavla igen. Jag använde sedan stekpannan för att steka dem och det fungerade fint!
Pensla sedan med smält smör med pressad vitlök i samt lite salt. Färska finhackade örter som basilika, mynta eller persilja passar också att ha på.
Lägg dem inte så här. Stek dem direkt istället :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar