lördag, januari 19, 2008

Naan

Det här är ett enkelt recept på extremt gott matbröd, perfekt till starka grytor och varma såser som lätt skrapas upp med hjälp av detta bröd. Visst, det tar lite tid att göra men jag måste säga att jag blev förvånad att det inte tog längre tid. (Nu klantade jag ju till det en del så det tog lite längre tid än vad det hade behövt göra. Se nedan.) Inklusive jäsningen på fyrtio minuter kanske det tog en och en halv timme allt som allt. Och gott blev det! Som bara den! Jag kan inte få nog av mitt naan! Och det bästa av allt är att man kan frysa in det och ta fram och värma när man vill :)

Till ca 16 st naan

2,5 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
2,5 dl hett vatten (cirka 65 grader)
2,5 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung
5 dl vetemjöl
Till pensling: Smör, sesamfrön, vitlök eller örter

Blanda mjöl, jäst och salt i en bakskål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung till en smet. Blanda i resterande mjöl och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Stjälp upp på rejält mjölat bakbord och dela till 16 delar. Kavla ut bullarna till cirka 0,5 centimeter tjocka rundlar. Antingen bakar du dem 2 – 4 minuter i stekpanna på medelvärme på varje sida. Alternativt steker du dem i ugn på bakplåtspapper i 5 - 8 minuter på 250 grader. Stek under tiden som du kavlar och gör inte som jag - jag kavlade, tyckte de verkade mjöliga och fina och la dem därför i två högar inför stekningen. Tji fick jag! Degen smälte ihop och det var bara att ställa sig och kavla igen. Jag använde sedan stekpannan för att steka dem och det fungerade fint!

Pensla sedan med smält smör med pressad vitlök i samt lite salt. Färska finhackade örter som basilika, mynta eller persilja passar också att ha på.

Lägg dem inte så här. Stek dem direkt istället :)

Inga kommentarer: