söndag, januari 27, 2008

Havrekakor med russin

Ibland vill man att det ska gå fort... Då sötsuget gör sig påmint och efter att ha gjort en total genomgång av alla ordinarie godisgömmor utan att finna något, är det skönt när det går snabbt att få ihop ett schysst substitut för det köpta godiset.

Eftersom Marielle snackat mycket om småkakor på sista tiden, och jag dessutom haft turen att bli bjuden på kak-kalas hemma hos henne, så har hon i och med detta sått ett litet frö någonstans i mitt undermedvetna. Jag var tvungen att få utlopp för min längtan efter småkakor. Men grejen med mig och det snabba substitutet, eller de snabba lösningarna om man hellre vill det, är att när kakorna (eller vad man nu väljer att göra) väl är klara så har suget ofta hunnit gå över. En kaka brukar dock gå ner. Man måste ju prova hur de smakar!

Här kommer i alla fall ett recept som går snabbt att sno ihop då sötsuget faller på, eller då man behöver fylla upp kakfatet med ännu en kaksort.

Havrekakor med russin
50 stycken

125 g smör
3 dl havregryn
1 ½ dl socker
1 ½ dl russin
3 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och blanda ner havregrynen i det smälta smöret. Blanda sedan ner de övriga ingredienserna i kastrullen. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, kom ihåg att kakorna flyter ut en del under gräddningen så gör lite extra plats. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Lossa kakorna från bakplåtspapperet innan de hunnit kallna.

3 kommentarer:

Mungbönorna sa...

Vad fint att ha dem i en såndär burk! Blev de goda?
/Maria

E-S sa...

Mycket goda :) Och det blir extra gott när man har dem i en fin burk - en riktig kakburk ;)

Veronica sa...

Mycket goda, lite sega kakor!