Geléhjärtan
Som några kanske minns önskade jag mig ett antal receptböcker i julklapp. Jag fick två av dem, vilket är klart över förväntan! Den ena var Vinterns söta som provats hejvilt före jul på bloggar lite här och där. Däremot har jag inte hittat någon som provade receptet jag tyckte såg helt klart intressantast ut... Geléhjärtan!
I vanliga fall är jag inget fan av geléhjärtan, men om man faktiskt kan göra egna blir det mycket roligare. Det var ju inte ens svårt. Och ni måste erkänna att de är ganska snygga...
ca 20 bitar
6 gelatinblad
50 g glukos
1 dl strösocker
2½ dl vatten
6-7 droppar flytande arom/smaksättning
några droppar karamellfärg
strösocker
citronsyra
Silikonformar för godis eller mjuka isbitsformar
Olja in formarna. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Blanda glukos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka över medelhög värme till 122 grader.
Värm under tiden de urkramade gelatinbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull och rör försiktigt tills gelatiner är helt upplöst. Observera att gelatinet absolut inte får koka.
Ta sockerlagen från värmen och blanda i det smälta gelatinet, aromen samt några droppar karamellfärg. Låt temperaturen sjunka till ca 70 grader. Fyll sedan formarna med massan.
Låt svalna och stelna i rumstemperatur över natten. Rulla sedan gelébitarna i strösocker. Gillar du sura godisbitar kan du blanda lite citronsyra i sockret som du rullar bitarna i. Eller strunta i socker och stryk istället lite matolja på gelébitarna så klibbar de inte.
Kommentarer:
- De ca 2o bitarna blev exakt 32 bitar, lika många som det får plats i två isformar från ikea.
- Jag hade ingen smakarom utan bytte istället ut vattnet mot outspädd jordgubbssaft.
- Glukos köper man på apoteket i tub.
- När man kokar massan inbillar jag mig att det är viktigt att man håller termometern borta från kastrullbotten, det var nämligen 25 grader varmare där än i själva massan.
- Hur mycket jag kokade kom jag aldrig upp till mer än 105 grader, det kan vara därför som
- gelén blev mycket dallrig, men den höll ändå ihop bra och kladdade inte.
- Kanske av den anledningen att jag inte hade riktigt arom blev smaken inte jätteframträdande, men den var inte heller för mesig. Jag föredrog dock att ha citronsyra i sockret vilket kompletterade det söta på ett bra sätt.
2 kommentarer:
De var ju jättesöta de där! Hur lång tid uppskattar du att det tog att göra dem?
Klantig som jag är glömde jag dem i mamma och pappas kylskåp, men de doneras därmed till pappa!
Skicka en kommentar