måndag, maj 21, 2007

Muffinsmix

Ikväll har jag bakat muffins i alla smaker, storlekar och former. Basen till smeten är Inez Sockerkaka.



Miniminimuffins

Ta dubbla knäckformar och fyll ungefär till hälften med smet. Jag gjorde fyra stycken med den vanliga smeten, fyra stycken smaksatta med kakao och fyra stycken med både kakao och lite chili.



Tigermuffins med banan och chili

Helt vanliga muffins i vanliga muffinsformar. Grunden är den vanliga smeten smaksatt med en mosad banan. Tigerinslaget består av kakaosmet med chili som ringlas över muffinsformarna.



Äggformade muffins

Jag såg den här jätteroliga idén på en muffinsblogg igår och bestämde mig genast för att det här måste man prova! Egentligen hade jag tänkt att det skulle bli ett sommarprojekt, men jag var helt enkelt tvungen att testa redan nu... Ett tips på förhand om du också vill göra det här - se till att ha mycket tid och tålamod! Hade jag undersökt saken nogrannare hade jag upptäckt att det faktiskt fanns instruktioner till hur man går tillväga, men eftersom jag nu inte upptäckte dem kan jag ju skryta med att det här är min helt egna metod :) Det hade kanske underlättat dock om jag läst på lite innan... Iallafall, gör såhär:


  • Picka ett litet hål i toppen av ett ägg, jag använde den spetsiga sidan men har ingen aning om om det spelar någon roll eller inte...
  • Förstora hålet försiktigt
  • Töm ut ägget, åtminstone två stycken hela ägg behövs till smeten så det kan ju vara idé att spara dem. Jag hade gamla ägg över, var därför jag lyckades testa hela sju äggmuffins!
  • Skölj noggrant ur äggskalen
  • Fyll äggen, men inte mer än till hälften... Det är här det blir ganska pilligt, jag fick nog lika mycket smet utanför skalet som inuti. Jag använde mig helt enkelt av en vanlig tesked efter att ha testat men dhfjd idén om en tratt. Möjligtvis skulle en spritspåse fungera bättre.
  • Jag testade mig fram till när jag skulle ta ut dem ur ugnen, men tyvärr glömde jag titta på klockan så jag vet inte hur länge de var inne.
  • I originalreceptet tipsade de om att skölja ur skalen med lite olja innan man fyllde dem med smet och det tror jag är en jättebra idé! Det fungerade ju iofs ganska bra utan också, men varför inte förenkla för sig själv om man kan!
  • Hade det varit påsk nu hade jag absolut petat ner en klyfta konserverad mandarin eller nektarin eller liknande för att få ett ägg med gula :)
Ett fel som jag alltid alltid alltid gör när jag gör muffins är att fylla formarna för mycket. Det spelar tydligen ingen roll om det är stora muffinsformar, knäckformar eller äggskal. Det svämmar alltid över! Så mitt viktigaste råd till er är - inte mer än halva formen med smet!

Mängden på smaksättning är helt upp till var och en. Jag tror på att prova sig fram där.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fan va ambitiös du är :-)