Grahamsbullar med fil
Jag blev lite less på "köpebrö" och tyckte att det var dags att åstadkomma något eget som ändå inte enbart består av vetemjöl. Efter en del letande efter något trevlig recept så fastnade jag för ett recept på Arlas hemsida: "Grahamsbullar med fil". Men eftersom jag som alla andra här på bloggen är lite miljöskadad och inte följer recept till 100 % så slängde jag även i lite extra grejor som ni ser nedan och så gjorde jag bara en halv sats.
Ingredienser, ca 40 st
100 g jäst
50 g smör
1 liter filmjölk
2 tsk salt
ca 15 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl
Marielles additional ingredients till ½ sats:
ca ½ dl linfrö
ca 2 msk brödsirap
Smula sönder jästen direkt i degbunken (eller blanda med mjölet och saltet om du använder torrjäst). Smält smöret i en kastrull, tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm, ca 37 grader (torrjäst = 45-50 grader). Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt salt, grahamsmjöl, största delen av vetemjölet, linfrö och sirap. Arbeta ihop allt till en deg. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min.
Arbeta därefter ihop degen i degbunken. Tillsätt ev. lite mer vetemjöl. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Här behövdes det ganska mycket mjöl enligt mig... Dela degen i 4 delar och rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar. Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar. Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
Grädda sedan i mitten av ugnen i 225 grader ca 12 min. Låt bullarna kallna på galler under bakduk. Vill man kan man göra som min mamma brukar göra ibland - pensla bullarna med lite "sirapsvatten" medan de är varma. (Tror alla förstod vad jag menade - annars får man fråga) De smakade i alla fall bra med lite ost och ett glas mjölk :)
2 kommentarer:
Hej!
Det här recept skall jag nog prova i helgen. Känner mig lite dum som frågar, men vad menas med "sirapsvatten"? :)
Hej Valentina!
Kul att du är nyfiken på receptet. :) Och du behöver inte känna dig dum - jag ska nog faktiskt ta och skriva in en ordentlig förklaring till det hela - det är ju trots allt inte alla som kommer från samma lilla ställe som jag. I alla fall, sirapsvatten... Du tar helt enkelt någon dl vatten i en skål, häll i lite sirap (nån msk eller två) och rör om tills sirapen löst sig (är vattnet lite ljummet så går det lättare). Sedan penslar du bullarna medan de fortfarande är varma - ytan blir lite mjuk och söt då :) Svårare än så är det inte. Lycka till!
Skicka en kommentar