fredag, november 20, 2009

Gambas al ajillo

Minns ni när jag hade varit på Ramblas första gången? Jag var helt lyrisk och det jag hyllade nästan mest av allt var gambas al ajillo. Räkor som fräst i olja med massor av vitlök. Sagolikt.


Ikväll är jag ensam hemma och försöker piffa upp kvällen med att fixa egna räkor. Det är inte svårt överhuvudtaget, man gör såhär:

  • Hacka 2-3 vitlöksklyftor, jag använde min garlic zoom :)
  • Häll dessa i en ugnsfast form tillsammans med ½-1 dl olivolja
  • Ställ in i ugnen tills oljan puttrar, akta så att vitlöken inte bränns
  • Ta ut formen och häll i räkorna
  • Ställ in dem i ugnen i ytterligare några minuter
  • Serveras varma direkt från ugnen
På Ramblas får man gudomlig potatis, det är jag inte kapabel till själv, så jag körde på annan god potatis nämligen bakad. Jag hade inte heller orken att göra egen aioli så jag pressade några vitlöksklyftor i majonnäs istället.

Lätt som en plätt och en alldeles fantastisk fredagsmiddag!

2 kommentarer:

bakmammorna sa...

det låter supersmarrigt! tur att man kan göra vissa rätter lika goda hemma när man inte har möjlighet att gå ut och äta :-)

Boel sa...

God potatis till sånt här är kanarisk potatis. Jättelätt, koka potatisen i extremt saltat vatten (så det är nästan mättad lösning) och koka dem lite längre än vanligt. Ta upp och rosta av i ugn i några minuter, så har du skrynklig och härlig saltpotatis!