måndag, juli 07, 2008

Chokladbollar


Det värsta som finns tycker jag är när man är riktigt sugen på en god chokladboll, går in på ett fik eller konditori och får en stor en som smakar smör och oboypulver... Chokladbollar ska smaka mycket kakao och helst lite kaffe också för att förstärka smaken!
Igår fick vi ett sug efter detta bakverk och jag delegerade bakningen till min bror som är klok nog att förstå att han får ta ansvaret om det ska bli några :) Det allra bästa receptet på chokladbollar jag hittat finns i en receptbok som jag har haft sedan jag var riktigt liten någon gång i mitten av 80-talet. Där finns lätta recept med tydliga instruktioner.

Chokladbollar

100 gr smör
2 msk kakao
4 msk socker
3 dl havregryn
1 msk vatten
1 msk vanillinsocker

Blanda allting i en stor skål. Knåda ihop degen med händerna så att de blir jämn och brun (det är på grund av det här jag låtar brorsan göra det...). Ta lite mer vatten om det behövs.

Rulla små bollar med händerna. Häll lite pärlsocker på en tallrik och rulla varje boll i sockret.
Hur många bollar det blir beror självklart på hur stora man gör dem. Våra var ganska små men täckte ungefär en stor mattallrik.

Jag brukar byta ut vattnet mot starkt blandat pulverkaffe och gärna fylla på med någon extra matsked för smakens skull, det har inte så stor betydelse för konsistensen.

Caféet Kladdkakan i Gamla Stan i Stockholm har för övrigt väldigt goda och väldigt stora chokladbollar! Helt klart godkända när man är ute på stan och blir sugen!

7 kommentarer:

Gott-och-blandat sa...

Jag bakade också chokladbollar här om dagen! ;-) Mitt recept finns givetvis på min blogg ;-) Du har en väldigt trevlig blogg! Jag har lagt till dig i min favoriter:)

Maria sa...

Hörni bönor, nu får vi sätta fart.. Det har gått så långt att läsarna tror att det här är Cias blogg =) Jag går genast hem och letar inspiration!

E-S sa...

Jag vill ha kokos på mina chokladbollar. Annars får det nästan vara...

Marielle sa...

Jag har också den receptboken :) Den bästa någonsin. Ska sätta fart med inläggen också, har bara haft så mycket krångel med internet här hemma - inte bra telia! Men jag ska skärpa mig cia :D

Cia sa...

Visst är den bra :) Du behöver inte skärpa dig för min skull, jag har inte tjatat på hur länge som helst nu ju :)

Viktoria Schiöler sa...

Den receptboken, ja. Den fanns på mitt lekis 1979. Med ritade bilder i. Fint.

Recept chokladbollar sa...

Verkar inte som ett dumt recept, får man nog prova. Chokladbollar är personliga bak favoriten sedan barnsben.
Fin blogg förresten. :)