Kokosmums
Mums Mums och och kokosbollar är riktigt mumma! Dessa söta, fluffiga godsaker som smälter i munnen... Och att kunna göra dem själv är ännu bättre! Jag har alltid tänkt att jag skulle prova att göra mina egna men har aldrig riktigt tagit mig för förrän nu. Det var inte så svårt som jag trott men det tog lite tid att göra. Man ska exempelvis vispa smeten i 25 minuter. Jag passade då på att läsa till en tenta under tiden, och tiden gick genast mycket fortare. Har man en elvisp som sitter fast på en bunke är ju det helt förträffligt när man gör de här kokosmumsen. Då kan man ju verkligen pyssla med annat under tiden smeten vispas. Nedan ser ni i alla fall resultatet av mitt första försök.
Det du behöver är:
4 ½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ msk gelatinpulver
1 ½ dl kokhett vatten
Strössel:
4-5 dl kokosflingor
1 ½ msk kakaopulver
När du skrapat ihop alla ingredienser gör du så här:
Blanda strösocker, florsocker, äggvitan och det kalla vattnet i en ganska stor skål. Koka vatten och rör ut gelatinpulvret i det kokheta vattnet och tillsätt sedan detta i sockerblandningen. Vispa allt med elvisp i ca 25 minuter.
Blanda kokos och kakao. Strö ut en del av det som ett täcke på bakplåtspapper i exempelvis en långpanna. Häll smeten ovanpå strösslet och strö sedan över så mycket strössel som fastnar ovanpå smeten. Spara resten av strösslet till senare.
Låt smeten stå kallt tills dess att den stelnat, ca 2 timmar. Skär sedan smeten i rutor, den storlek du själv föredrar. Doppa sedan snittytorna i resten av strösslet tills bitarna är helt täckta av kokos och kakao. Förvara sedan rutorna svalt. Det går även bra att förvara dem i frysen.
Fick ett tips av en vän som tyckte att man skulle ha karamellfärg i smeten så att fluffet färgades i den färg man själv föredrog. Sedan skulle rutorna doppas i karamellströssel i stället för kokos och kakao. Det ska jag defintivt göra för att liva upp mumsen lite nästa gång!
1 kommentar:
*Suck*... Jag minns min barndoms födelsedagskalas när dessa "daller" var otroligt populära på trastvägen i Nordmaling... Kanske dags att testa att göra dem så man får vara lite nostalgisk :)
Skicka en kommentar