Here it is...
Provar ett nytt grepp här på bloggen, såhär under stilla semestertider: en gästbloggare! En av mina arbetskamrater har bidragit med ett recept på en (enligt utsago) fantastisk räkpaj. Så här kommer den:
"God paj som med fördel ätes dagen efter då den "göttat" till sig lite!"
Räkpaj
6 portioner Ugn 225 grader
Pajdeg
3dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
1krm salt
125g smör
3 msk vatten
Fyllning
150 g champs delade i 4 delar
1 msk smör
1 skivad purjolök
250g räkor
½ dl hackad dill
2dl gratängost
Äggstanning
4 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk chilisås
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Garnering alá 70-tal
50 g räkor och dill
Do like this:
Arbeta ihop mjöl, smör, salt och vatten till en pajdeg. Det blir till att knåda om du inte har lyxhjälp i form av en matberedare.
Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar botten (ej nödvändigt) ca 24 cm diameter. Ställ in i kylen 30 minuter, nagga botten och förgrädda i 10 minuter i nedre delen av ugnen för läckraste resultat.
Fräs champsblandningen i smör i en stekpanna några minuter. Förväll purjolöken i kokande vatten ca 1 minut, spola av med cold water och låt det rinna av.
Fyll pajskalet med champsen, räkor, dill och gratängost. Vispa ihop ägg, grädde, chilisås, salt och pepper till en äggstanning. Slå stanningen över fyllningen och ställ pajen i nedre delen av ugnen och grädda i ca 25 minuter. Garnera pajen med räkor och dill. Ta ut pajen och låt den svalna något annars är fyllningen lite vattnig pga räkorna.
Själv tyckte jag att man kunde tillsätta lite mer chili för lite mer sting! Alltså färsk chili som man hackar ner, kanske blir lite för sött om man brakar i med mer söt chilisås…!
Det finns dock en hake: eftersom den här sidan har ett sånt ohyggligt stort antal besökare vill denna gästbloggare vara anonym :-D
1 kommentar:
Mycket bra initiativ tycker jag! Jag har själv haft ett par gästbloggare på gång, men tyvärr har ingen pallat trycket än..
Skicka en kommentar