fredag, maj 11, 2007

Fisksoppa på kokosmjölk

Det här är en enkel och snabbt lagad maträtt som man skulle kunna säga är ett plagiat på den goda thailändska soppan Thom Kha, alltså en fuskversion J. Receptet är också enkelt och det tar ca en kvart att slänga ihop. Men gott blir det i vilket fall, och nyttigt!

Valfri fisksort, ca 600 g
Smör till stekning
1 burk kokosmjölk
½-1 röd paprika
2 tomater
½ tsk röd currypasta
1 tsk gurkmeja
1 tsk färsk ingefära, riven

1 grönsaksbuljongtärning

1 gul lök

1 tsk citronsaft

1 tsk salt

Gör så här:

Skär fisken i portionsbitar och salta runt om. Skala och klyfta löken. Kärna ur och strimla paprikan i bitar, samma med tomaterna. Fräs grönsakerna i smör i en vid gryta. Rör i ingefära, currypasta, gurkmeja, citronsaft och smulad grönsaksbuljong. Häll på kokosmjölken och låt koka upp. Lägg ner fisken och låt allt sjuda på svag värme under lock i 5-7 minuter. Smaksätt med salt. Ris passar bra att servera till men det fungerar även utmärkt att äta soppan som den är.

Perfekt matlådemat!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Googlade de ingredienser jag ville ha och hittade det här receptet. Tog torsk och lax plus lite räkor. Uteslöt gurkmejan och det gjorde nog ingen skillnad. Blev jättegott men skulle nog tåla lite mer grönsaker, typ morötter. Fick späda med ett par deciliter vatten, skulle nog rekommendera en burk kokosmjölk tilll. Bra soppbas som man kan utveckla efter vad man har i skafferiet. Bra betyg!

E-S sa...

Kul att du gillade recpetet Anna! Det var ett tag sedan jag gjorde den här rätten nu men ett tag åt vi den väldigt ofta här hemma. Den är ju så god och så enkel att slänga ihop.Och som du nämner är den ju också väldigt enkel att variera. Man kan exempelvis använda sig av kyckling istället för fisk, stoppa ner fler grönsaker osv.