onsdag, februari 21, 2007

Palt

Tacos, thai-mat, italienskt ... släng er i väggen, här kommer palten!






Det finns olika varianter av palt. Hemma hos mig gör vi alltid pitepalt. Skillnaden mellan pitepalt och "vanlig" är att i pitepalt tillsätter man förutom vetemjöl även kornmjöl.

Många väljer att tillsätta malet fläsk inne i palten medan andra äter fläsk lr baconet vid sidan om. Förutom bacon/fläsk serverar man ofta smör och lingonsylt till palt. Själv föredrar jag bara bacon. Som ni ser på bilden så flyter palten i lite brunt vatten. Jag tar alltid lite av vattnet palten kokat i och skyn från baconet på tallriken. Jag tror att jag är nästan ensam om det eftersom jag ofta får konstiga blickar och kommentarer om det :) Nu till receptet!

Jag vet inte riktigt hur mkt det ska vara av varje ingrediens. Men smeten ska bli geggig men inte för geggig. Då är det tillräckligt me mjöl.


Till 6 paltar:

3-4 stora potatisar
2 dl kornmjöl
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt

Skala och riv potatisen. Eftersom jag inte har nån sån där assistent som gör jobbet åt mig så river jag potatisen med rivjärn. Jobbigt. När potatisen är riven kramar man ur lite av vätskan och lägger ner "smeten" i en bunke. Tillsätter sen ägget, salt och mjölet.

Arbetar sen ihop allt till en smet. den ska vara rätt kladdig. Paltarna ska kokas i en lagom stor kastrull md vatten som täcker palten ganska precis. Vattnet ska vara saltat. Forma smeten till bullar och lägg försiktigt ner dom i det små kokande vattnet. Det går lättare att lägga ner dom om man använder en sked för att lägga ner dom. Låt paltarna små puttra i ca 30-40 min. Stek baconet under tiden.

Jag brukar ta upp en palt och dela den för att se om den är klar. Är den fast i mitten är den det. Servera med bacon, lingonsylt och/lr smör.

När palten legat i kastrullen o puttrar några min ska man röra om dom lite. Dom brukar fastna i botten.

Vem kan tro att denna maträtt som ser ut som en hjärna är så god? :)

Kram Sofia

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nej du har rätt :) jag kan inte tro att det som ser så hemskt ut kan vara gott... men jag tror dig när du säger att det är det så jag kanske kan få prova nån gång?

Anonym sa...

Jag tycker om! Och jag har en liten knäpp variant på tillbehör, till kams som man säger hemma, också. Alla jag träffat på tror visserligen att jag helt saknar smaklökar och känsla för mat men... Man tar lite smör och rör i lite sirap (ja jag vet, det låter sjukt) till en lite lagom aptitlig gegga och sen smetar man på lite. Det är riktigt gott med det söta till det välsaltade fläsket/baconet. Brukar köra varannan sylt/sirap eftersom jag gillar båda. :)

Anonym sa...

Aha! Sött och salt är en oslagbar kombination! Jag har en variant till blodpuddingen som jag alltid intar med bacon och lingonsylt. Dessutom tar jag alltid en skvätt mjölk och en skvätt sirap i stekpannan, efter att jag stekt blodpuddingen, som får koka ihop några sekunder. Detta gjorde alltid min mor som sa att det var hennes mormor som lärt dem äta blodpudding med sirapsmjölk.

Anonym sa...

Och palt är hemskt gott och nyttigt, förstås :)