tisdag, december 05, 2006

Mintkyssar + Marielles variant

Receptet kommer från http://www.tasteline.com/
Ca 60 pastiller
4 dl florsocker
1 dl vatten
1 tsk ättikssprit
10 dropparpepparmyntsolja
50 g mörk blockchoklad

Marielles twist:
1 påse "Mariannekross" istället för pepparmyntsolja.

En trevlig påse som omväxling när man inte orkar gå till apoteket, finns nog på de flesta affärer, men annars kan man nog banka sönder några själv också... Det gröna nedanför är alltså mina egna upptåg...

Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka massan i ungefär 10 minuter till 115 grader. Använder man inte termometer kan man göra trådprovet: Doppa två fingrar i kallt vatten, ta en droppe sockerlag mellan fingrarna och för isär dem. Massan ska då tråda sig. AKTA SÅ DU INTE BRÄNNER DIG! Häll upp sockermassan i en oljad skål. Så här långt följde jag receptet, men sen åkte krosset i och jag rörde runt så gott det gick. Jag hällde också i lite mer vatten för att det skulle bli lite lösare klet och lättare att blanda ihop. Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat men ännu inte kallnat. Arbeta med en gaffel tills pepparminten blivit väl inblandad. Sätt sedan skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det hela blir tjockt. Här fegade jag också ur, mest med tanke på att min bunke var av plast... Men det funkade ändå, tjockt blev det. Klicka upp massan på smörpapper och låt den stelna. Smält blockchokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Lägg därefter på en klick blockchoklad på varje pepparmintspastill med hjälp av en tesked. Förvara pastillerna i en burk med smörpapper mellan varje lager.

Hoppas det smakar vilken variant ni än gör!
/Mariello

1 kommentar:

Mungbönorna sa...

Här kommer en till variant om man inte vill hålla på och koka och greja.

2 äggvitor vispas lätt för hand
7-8 dl florsocker som rörs ned och
3-4 dr pepparmyntsolja för smaken
75 g mörk choklad att pynta med.

Blanda till en smidig deg, rulla till små bollar och platta ut. Låt torka (ett par timmar eller låt gärna ligga över natten) och smält sedan mörk choklad, pilla dit en droppe på varje kaka och låt det stelna!
/Märiel