måndag, april 21, 2008

Litet omelettlexikon

Bondomelett. Svensk omelett, fylld med kokt potatis, lök, kött och andra rester.

Fransk omelett. Oftast en hopvikt och snabblagad omelett som antingen bara är gjord på ägg, salt och peppar eller fylld med allt möjligt: ost, örter, skinka, svamp...

Frittata. Italiensk omelett som först gräddas i panna och sedan i ugn och serveras öppen, fylld med kött, fisk, ost eller grönsaker.

Omu-soba. Japansk omelett med stekta nudlar och grönsaker.

Suffléomelett. Görs fluffig genom att gula och vita separeras och den senare hårdvispas och tillsätts precis innan gräddningen.

Tortilla. Spansk omelett. Görs ofta med rå potatis och lök som steks i olivolja. Serveras varm eller kall, i pannan eller som tårtbitar.

Ugnsomelett. Ägg, salt och ofta mjölk eller grädde blandas och gräddas i långpanna i ugn. Olika stuvningar hälls sedan på.

Litet omelettlexikon från DN.

2 kommentarer:

KarinW sa...

Omelett äter man för sällan, gott med skivade tomater ,rödlök och riven ost!

Marielle sa...

Vilket trevligt litet lexikon :)