lördag, april 05, 2008

Fazer Café


Jag har varit i Helsingfors. En snabbis bara, men ett trevligt avbrott. Eftersom alla säger att Helsingfors inte har så mycket att erbjuda ställde jag in mig på att kanske upptäcka lite rolig mat och se lite fina hus.

Jag såg några fina hus, (0ch 3! fina kyrkor) och åkte spårvagn runt hela staden. Var på Galna Dagar på Stockmanns och tog en sväng i saluhallen i hamnen. Det fanns en hel del roliga saker, men inget som kändes så spännande och angeläget att ta med hem. Däremot var jag riktigt sugen på lakritspiporna i storlek XXXXL.

Det trevligaste blev nog iallafall besöket på Fazer Café. Det är ett jättemysigt café som är ganska stort men ändå lyckats behålla atomsfären som det var när det öppnades. Självklart är det Karl Fazer vi pratar om. Fazer som varumärke registrerades för 100(!) år sedan. Du kan äta goda bakelser, köpa smörgåsar och sallad till lunch och det bästa av allt ta med dig små praliner eller välja bland fazer-utbudet av karameller.

Vi valde en varsin choklad- och chilibakelse som i och för sig var väldigt god, men alldeles för stor och mastig. Mådde illa ett bra tag efteråt. Men jag passade på att plocka på mig av lösviktsutbudet. Jag var mycket lockad av chokladen som firade 90 nånting (Finland 90 år?) som skulle vara vit och blå. Till min besvikelse var den vit och brun som vanligt... Jag tog också en hel del marianne. Det är ju såå gott!

6 kommentarer:

Rebecca sa...

Jag var på Fazer Café i somras och blev glatt överraskad över det härliga utbudet av både smörgåsar och sötsaker. Verkligen värt ett besök.
Håller med om Marianne! För mig är det barndomsminnen =), (precis som violtablettaskar är).

Anonym sa...

Åh, jag skulle också vilja åka dit.

Och Marianne, håller med det är goda.Jag åt de alltid när jag var på bio när jag var liten.

Anonym sa...

Det där lät smarrigt!
Jag har aldrig varit över till finland men blir det så måste det bli fika på det där stället.

Anonym sa...

Det är roligt att höra vilka referenser människor har till saker. Särskilt godis som marianne och violtablettaskar. Själv associerar jag marianne med min farmor och farfar eftersom jag alltid fick det när de hade varit ute och rest :)

När man är ute och reser är ju näringsintag av iallafall något slag ett måste så jag rekommenderar verkligen en sväng förbi Fazer om ni är till Helsingfors. Det är nära och säkert mycket trevligare än annat i området.

Kinna Jonsson sa...

Fazers café är jättefint. Om du åker dit igen kan jag rekommendera att man åker ut till Arabias fabrik där de säljer porslin till schyssta priser.

Anonym sa...

Ja vi hade faktiskt tänkt göra det, men skippade det till slut... Jag är lite sugen men jag har redan överfullt i mina skåp :)