Julmatseländet
VAD är det som säger att man måste äta köttbullar, prinskorv, skinka och jansson till jul?
VARFÖR vill man överhuvudtaget stoppa i sig mängder av alla tusen olika rätter som står på julbordet bara för att det alltid gjort det och för att alla ska få det de vill ha?
VEM tusan kom på att man skulle äta gröt till efterrätt efter de ovanstående tusen rätterna?
Framförallt förstår jag inte HUR man kan försvara julmaten med att det är speciellt när det allra mesta är sånt man i vanliga fall slänger ihop när man inte har något annat hemma eller inte orkar laga ordentlig mat....
Som ni förstår är jag inget jättefan av julmat. Jag tycker det är idiotiskt att en massa kvinnor( för det är faktiskt flest kvinnor fortfarande) står varje kväll i december för att förbereda en portion av varje rätt till hela familjen, vilket innebär för en familj på fyra cirka 40 enportionsrätter....
Ni vet ju själva hur mycket man brukar äta av det. Hur ofta tar julmaten slut på julafton liksom? Sen, för att man inte kan slänga maten, måste man äta detta tre gånger till, samma vecka! Då har den dessutom ofta ändrat färg och ser allmänt sunkig ut.
Jag tycker inte man har rätt att klaga på att man mår illa eller får sura uppstötningar när man frivilligt satt i sig denna saliga blandning...
Mitt förslag till nästa år är att göra en enkätundersökning bland dem som kommer att vara med vid middagen vad som egentligen är viktigt. Jag tror inte alla måste äta köttbullar på julafton när många gör det relativt ofta ändå... Är gröt verkligen det man vill trycka i sig på toppen av all mat? Kan man inte äta jansson till lunch på annandagen istället?
Jag tror att mitt allra största problem med julmatseländet är traditionalismen.
-Vi MÅSTE ha det och det och det och det.
-Jaha okej, varför då?
-För det har vi ALLTID haft!
Vilken anledning är det? Det är så dumt att jag blir trött....
Det är inte så att jag hatar all julmat, jag tycker också det är mysigt och jag älskar plockmat, men varför måste man göra så mycket och varför måste man ha samma rätter varje gång? Jag tycker det är roligare att variera sig om man nu ska ha samma koncept som alltid. Jag hade avokadosill ett år som var jättegod och jag skiter fullständigt i att det kanske man inte hade på bordet på artonhundratalet.
I år åt jag uteslutande fisk på julaftonen. Och när jag kommer att ha mina egna julbord istället för att åka runt till olika delar av familjen i framtiden är det också det som jag kommer att servera, vill man ha något annat är man hjärtligt välkommen att ta med det själv!
Under några år vägrade jag julmaten och åt köttfärspaj istället. Inte så juligt kanske, men spelar det någon roll? Jag skulle inte ha något emot att äta en god köttbit på julafton, något vilt kanske med en god sås, och en riktigt lyxig söt dessert som avslut... Jag gissar att jag skulle tycka lika mycket om familj och vänner för det och julstämningen sitter väl i just stämningen och inte i vad man äter?
2 kommentarer:
Mm... Har heller aldrig fattat det där med julgröten efter maten. Är det inte bättre, om man nu absolut måste äta den, om man äter den på julaftonsmorgonen? Efter julbordet är man ju redan kräkfärdig. Och lutfisken... Många verkar ju äta julbordet som någon slags "förrätt" till lutfisken. Knasigt värre...
Jag tycker det är bättre att man gör någon lyxigare flerrätters-middag istället för att göra en massa julmat man ändå får äta i tre veckor efteråt.
Skicka en kommentar