tisdag, oktober 14, 2008

Mummselimumsbröd med fikon!



500 g fikon
2 dl krossat linfrö
4 dl grovt rågmjöl
6 + 1 dl vatten
1 pkt jäst
ca 11 dl vetemjöl
Salt

1. Skär fikonen i bitar. Lägg fikon, linfrö och rågmjöl i en bunke. Koka upp 6 dl vatten och höll ner det i bunken. Låt svalna till 37 grader.

2. Rör ut jästen med 1 dl kallt vatten. Rör ner jästblandningen och salt i bunken. Tillsätt vetemjöl och arbeta sedan med degen (5 min i maskin och 10 min för hand) Låt degen jäsa ca 45 min.

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och gör 2 st limpor alt småbullar. Lägg bröden på plåtar med bakålåtspapper, jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen cirka 20 min, tills bröden har en fin brun färg :)

Jo, det här brödet håller sig färskt o saftigt länge. Brukar oftas frysa in bröden samma dag som jag bakat eftersom att jag tycker bröden blir så torra av att ligga framme. Men det här brödet i påse i flera dagar efter att jag bakat och det höll sig färskt länge! Me like :-)

//Sofia

3 kommentarer:

Cia sa...

Torkade eller färska?

Sofia sa...

Spelar ingen roll. Står torkade i receptet men jag hade färska!

natz sa...

åh det här verkar mumsigt! härligt med ett brödrecept med relativt få ingredienser :)