90 g torkade trattkantareller (motsvarar ca 2½ liter färska)
2-3 msk smör
6 msk vetemjöl
7 dl avrunnet svampspad
8 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1½ msk tomatpuré
50 g ädelost
3 dl créme fraiche
2 tsk pressad citron
Finhackad persilja
Gör så här:
Grovkrossa den torkade svampen med handen. Häll över så mycket vatten att svampen är helt täckt och låt den ligga i blöt i minst en timme. Låt den rinna av i ett durkslag. Spara blötläggningsspadet. Värm svampspadet, vattnet och buljongtärningarna i en kastrull. Smält smöret i en stekpanna och stek svampen på svag värme i 5 - 10 minuter. Lägg över svampen i en stor kastrull. Pudra över mjölet och rör om väl. Tillsätt buljongen, lite i taget, under omrörning. Smaksätt med tomatpuré och ädelost och låt soppan koka ca. 10 minuter. Tillsätt créme fraiche och citronsaft och smaka av kryddningen. Strö över hackad persilja strax före servering.
Ser fantastiskt gott ut!
SvaraRaderaKantareller är så väldigt gott. Finns massor av dem i Jämtlandsfjällen nu :)
SvaraRaderaSka nog försöka ge mig ut på lite svampjakt i veckan, och kanske testa att göra soppan på färsk svamp. Mmm... Längtar!
SvaraRaderaMmmmm så gott! Mamma gör också en fantastiskt god trattkantarellsoppa - måste nog be om det receptet också :) Vill också på svampjakt, du kan väl hojta till ifall jag skulle råka ha lite tid över.
SvaraRaderaKul! Det är väldigt likt (samma recept?) den goda trattkantarellsoppa som MIN svärmor brukar göra. Det är verkligen tid för trattisar nu.
SvaraRaderaHälsar fröken Dill